Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zásady provozu na CB pásmu: 

 

I na pásmu, stejně jako na chatu, nebo ve skutečném reálném životě, je při komunikaci nutné zachovávat jistá pravidla slušnosti. Proto mezi síbíčkáři vzniklo základní desatero slušného chování provozu na CB pásmu.

Je to obdoba pravidel chování na chatu.
 

  1) Na pásmu nejsi sám, proto se chovej ohleduplně a slušně k ostatním uživatelům.

 

  2) Všichni uživatelé pásma si při provozu tykají.

 

  3) Při volání zavolej nejdříve volaného, potom řekni svůj volací znak (Petře 4, Petře 4, Radek 1).

 

  4) Do hovoru se vstupuje slovem „brejk“ a volacím znakem („brejk, Radek 1“). Je slušností „brejka“ ihned pustit ke slovu - může jít například o nouzové volání.

 

  5) Pásmo je otevřené, proto je možné vstoupit v podstatě do každého hovoru; zvaž sám, je - li to vhodné či ne.

 

  6) Při hovoru nechávej po odklíčování (přepnutí) asi 5 sec. pauzu, aby se mezi vás mohli dostat jiní účastníci („brejci“).

 

  7) Pro provoz se užívá všech 40 kanálů FM. Na většině území ČR je jeden z těchto kanálů svolávací (obvykle 1. kanál). Na svolávacím kanále se účastníci zavolají a bez prodlení odcházejí na jiný kanál; i ostatní se chtějí svolávat.

 

  8) 9. Kanál je nouzový - provoz je omezen opravdu jen na nouzové volání. V některých městech kanál pro případ nouze monitorují bezpečnostní agentury, policie, městská policie, hasiči, stanice záchranky, nebo jiné služby.

 

  9) Při nouzovém volání, které zachytíš, neváhej poskytnout pomoc, dle všech svích možností, schopností a znalostí, jak nejlépe můžeš, nevíš kdy ji sám budeš potřebovat.

 

10) Vzájemnou ohleduplností a slušností zpříjemníš provoz na pásmu sobě i ostatním.

                                

<== Zpět na Úvod.